دانستنی های بهداشت مواد غذایی: شناسایی تقلبات در رب گوجه (قسمت اول)
انواع مختلفی از تقلبات ممکن است در تولید رب گوجه اتفاق بیفتد. شناسایی غلظت اندک مواد تقلبی مانند دانه پاپریکا، نشاسته ذرت، ساکارز، رنگهای سنتزی و نمک با استفاده از روشهای آزمایشگاهی پیشرفته ممکن است.
در مواردی افراد سودجو رب گوجه را با مقداری پورهی کدو یا کدوی پخته و له شده مخلوط میکنند و همراه با آن میجوشانند.
همچنین ممکن است مقداری سیب زمینی پخته و له شده به آن اضافه کنند یا با افزودن مقداری نشاسته به رب گوجه با جذب آب آن باعث سفت و غلیظ شدن رب گوجه شوند.
برای تشخیص وجود نشاسته در رب گوجه میتوان چند قطره محلول ید به آن اضافه کرد که در این صورت رنگ آن آبی میشود.
رب را روی یک سطح صاف مانند پشت سینی بریزید و با شی مسطح دیگری مثل شیشه یا ته لیوان، روی آن فشار دهید تا رب پخش شود و به صورت یک لایه نازک بین دو سطح قرار بگیرد در این صورت ناخالصیهایی مثل هسته، پوسته، ذرات خارجی و سایر مواد زائد قابل تشخیص خواهد بود.
دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی