دانستنی های بهداشت مواد غذایی: رب گوجه صنعتی یا خانگی؟!
رب گوجه یکی از محصولات مهم در صنایع غذایی است که در منازل نیز تولید میشود.
در رب گوجه صنعتی ویژگیهای رنگ و طعم آن به دلیل فرآیند تبخیر در خلاء، که فشار کم و در نتیجه شرایط دمای پایین را فراهم میکند، بهتر حفظ میشود. در تولید رب گوجه خانگی، حذف آب از پوره گوجه در فشار اتمسفر انجام میشود که تبخیر را دشوار میکند و به زمان پخت طولانی نیاز است.
گاهی اوقات رب گوجه خانگی با قرار گرفتن پوره در معرض نور خورشید به دست مییابد.
رب گوجه خانگی معمولاً در شرایط کنترل نشده تولید میشود. حرارتدهی طولانی در فرآیند تولید رب گوجه خانگی ممکن است باعث کاهش محتوای لیکوپن، ویتامین سی، ارزش آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی آن شود. رب گوجه صنعتی بیشتر از رب گوجه خانگی دارای ریزمغذیهایی مانند آنتیاکسیدانها، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی است.
در ضمن رب صنعتی چون pH اسیدی دارد، پاستوریزه میشود و نمک هم دارد پس نیاز به نگهدارنده ندارد. در مجموع به نظر میرسد رب گوجه صنعتی استاندارد (غیر تقلبی) نسبت به رب خانگی برای سلامتی مناسبتر است.
در پیامهای آتی به شناسایی تقلبات رب گوجه پرداخته خواهد شد.
دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی