دانستنی های بهداشت مواد غذایی: خیار
خیار یک سبزی مهم است که در سراسر جهان مصرف میشود. قلب توخالی که به آن ترک داخلی یا حفره میوه نیز میگویند معمولاً به صورت ترک در مرکز خیار ظاهر می شود، اما ظاهر آن طبیعی است. قلب توخالی نوعی نقص فیزیولوژیکی است که عملکرد، کیفیت و ارزش اقتصادی خیار را تحت تاثیر قرار میدهد. تشکیل قلب توخالی مربوط به شرایط رشد و ویژگی های ژنتیکی بوده و ممکن است دلیل آن در گونههای مختلف یکسان نباشد. تشکیل قلب توخالی ممکن است تحت تأثیر محیط کشت و دورههای فراوانی آب، بعد از کم آبی باشد. در این حالت سلولهای اطراف مغز سریعتر از سلولهای موجود در فضای داخل مغز رشد میکنند، بنابراین قلب توخالی را تشکیل میدهند. دما عامل کلیدی دیگری است که باعث ایجاد قلب توخالی میشود. دمای پایین، سرعت تقسیم سلولی را پس از میوهدهی کاهش میدهد و با افزایش دما در مرحله بعدی، پوست به سرعت رشد کرده، درحالیکه تعداد سلولهای میوه ناکافی است. قلبهای توخالی ممکن است با عناصر معدنی مثل کلسیم، فسفر و بروم نیز در ارتباط باشند. زمان برداشت، آفات یا بیماریها و روشهای کشت نیز ممکن است باعث ایجاد قلبهای توخالی شوند. خیارهای توخالی بهطور کلی برای خوردن بیخطر هستند، ممکن است بافت کمی خشکتری داشته باشند و برای ترشی کردن ایدهآل نباشند، زیرا ساختار آنها به اندازه کافی سفت نیست.
دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی