دانستنی های بهداشت مواد غذایی : خرمالو
خرمالو، یک میوه غنی از فیبر است. خرمالوی نارس حاوی غلظت بالایی از تانن است که یک ترکیب قابض است و مزه گسی در دهان ایجاد میکند. با رسیدن خرمالو مقدار تانن کاهش مییابد. واکنش بین تانن خرمالو و اسید معده باعث پلیمریزه شدن فیبر آن و تولید تودهای بنام فیتوبیزور میشود. مصرف زیاد و مکرر خرمالو، باعث تشکیل این توده در معده شده و میتواند باعث انسداد دستگاه گوارش از جمله رودهها شود. سابقه جراحی معده، کم جویدن، زیادهروی در مصرف مواد غذایی با فیبر بالا، دیابت و تاخیر در تخلیه معده از عوامل خطر تشکیل فیتوبیزور محسوب میشوند. تظاهرات بالینی این تودههای گوارشی بسته به محل و اندازه متفاوت است. درد شکمی، مدفوع خونی یا قیری، پری شکم، کم خونی یا حتی خونریزی دستگاه گوارش فوقانی و علائم انسداد روده به دلیل تودههای بزرگ در روده از نشانههای فیتوبیزور محسوب میشود. حل شدن یا شکستن فیتوبیزورهای خرمالو به قطعات کوچک به دلیل قوام سختی که دارند، دشوار است. لذا توصیه میشود در مصرف خرمالو اعتدال را رعایت کنید.
دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی