• 1403/09/25 - 13:35
  • - تعداد بازدید: 21
  • - تعداد بازدیدکننده: 21
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مصرف غلات کامل و اسیدهای چرب ضروری عوامل اصلی کاهنده مرگ و میر هستند

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: مصرف غلات کامل و اسیدهای چرب ضروری از عوامل اصلی کاهنده مرگ و میر در سطح کشور هستند.

دکتر مریم کوشکی بیان کرد: تغذیه ناسالم جز مهم ترین علل مرگ در دنیا و کشور است و یک سوم مرگ و میرها در کشور به عوامل تغذیه ای مربوط می شود.

وی با بیان اینکه چاقی یا دریافت زیاد یا کم مواد مغذی می تواند علت بسیاری از بیماری ها باشد، افزود: دریافت ناکافی غلات کامل اولین عامل تغذیه ای مرگ و میر در کشور است که با مصرف غلات و یا نان کامل می توان تا حد چشمگیری این مرگ و میرها را کاهش داد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: دومین عامل تغذیه ای عدم دریافت کافی اسید های چرب امگا ۳ است که چندان به نقش اسید های چرب امگا ۳ در بالا بردن مرگ و میر در کشور پرداخته نشده است.

دکتر کوشکی با بیان اینکه منابع اسیدهای چرب امگا ۳ عمدتا منابع دریایی مانند ماهی ها و سایر منابع آبزی هستند که متاسفانه مصرف آبزیان در کشور ما پایین است، تاکید کرد: یکی دیگر از منابع دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ منابع گیاهی از جمله برخی از روغن های خوراکی مانند گردو هستند.

وی گفت: روغن ها چهار دسته هستند که روغن های مایع ، روغن های جامد و نیمه جامد ، روغن زیتون و روغن سرخ کردنی به شما می روند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه در مورد مصرف روغن ها توصیه می شود که مصرف روغن های نیمه جامد و جامد را افراد محدود و مصرف آنها را بخاطر داشتن اسیدهای چرب اشباع و ترانس به حداقل برسانند، اضافه کرد: مصرف چربی ترانس عامل مرگ زودرس ۵۰۰ هزار مرگ زودرس ناشی از بیماری عروق کرونر در هر سال در سراسر جهان است.

دکتر کوشکی یادآور شد: سایر روغن های حیوانی، کره و روغن زرد کرمانشاهی دارای اسید چرب اشباع هستند و اسیدهای چرب اشباع سطح کلسترول خون را افزایش و می توانند باعث سکته های قلبی و بیماری های قلبی – عروقی شوند.

وی ادامه داد: روغن های مایع موجود در بازار عمدتا روغن های مایع آفتابگردان و ذرت کمابیش سویا، روغن مخلوط، کلزا، هسته انگور و سبوس برنج هستند که بهترین انتخاب ها برای پخت و پز روغن کانولا و روغن مخلوط است. معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه روغن مخلوط به دلیل اسید های چرب متفاوت و مورد نیاز بدن بعد از روغن کانولا گزینه بسیار مناسبی است افزود: روغن مخلوط اکثرا ترکیبی از روغن های آفتابگردان، سویا و کانولا است. در هنگام خرید روغن مخلوط حتما اطلاعات روغن را مطالعه نموده کا حاوی کانولا باشد.

دکتر کوشکی تاکید کرد: پس از روغن کانولا و مخلوط ، روغن سویا با داشتن منابع امگا ۳ بالا گزینه خوبی برای پخت و پز هستند و مصرف روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و عوارض مرتبط با آن را کاهش می دهد.

وی ادامه داد: روغن زیتون گلوکز پس از غذا را بهبود می بخشد و اثر ضد آترواسکلروتیک ( ضد گرفتگی عروق) دارد و استفاده از نوع بکر و فرابکر روغن زیتون آن به دلیل نقطه دود پایین برای سرخ کردنی ممنوع است و صرفا امکان استفاده در پخت و پز و سالاد را دارد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار داشت: روغن های زیتون بکر و فرابکر تصفیه نشده میزان بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و اسید چرب امگا ۹ دارند که برای قلب و عروق و تقویت سیستم ایمنی بسیار مفید هستند و برای انتخاب نوع روغن زیتون از نظر خواص تغذیه ای به ترتیب روغن زیتون فرابکر، روغن زیتون بکر و روغن زیتون تصفیه شده مناسب است.

  • گروه خبری : گروه های محتوا,اطلاعیه,اخبار,رویداد,عمومی,حوزه ریاست
  • کد خبر : 4892
کلمات کلیدی
مهندس اسدی
مدیر سایت

مهندس اسدی

سوالات متداول

آيا به اين دليل كه روغن مايع پاشيده به اطراف گاز، چسبنده است و به سختي پاك مي شود، در رگ ها هم رسوب مي كند؟ آيا روغن حيواني كه چسبندگي كمتري دارد درون رگ ها رسوب نمي­كند؟

گرفتگي رگ­ها ناشي از رسوب كلسترول خون مي­باشد و ارتباطي به نقطه ذوب آنها و روان بودن در دماي محيط ندارد.

چسبندگي روغن هاي مايع در ظروف، بدليل تشكيل تركيبات پليمري حاصل اسيدهاي چرب غير اشباع و بعضا با چند پيوند دوگانه است كه در دماهاي بالا ايجاد مي شوند. دماي بدن حداكثر در حالت عادي 37 درجه سانتي گراد است كه اين واكنشهاي شيميايي كه در زمان پخت با دماي 60 تا 70 اتفاق مي افتد  و منجر به توليدات تركيبات پليمري مي شود در بدن انجام نمي شود.

اما روغن حيواني بدليل داشتن چربي هاي اشباع و كلسترول، موجب افزايش چربي خون مي­شود و بايد مصرف آنها كنترل شده و محدود باشد.

مدیرگروه تغذیه معاونت بهداشت

چگونه می توان فهمید که فشارخون بالا داریم؟

از آنجائیکه مهمترین علامت فشارخون، بی علامت بودن آن است، تنها راه برای فهمیدن فشارخون بالا این است که حداقل سالی یکبار فشارخون خود را کنترل کنید.

مهمترین راههای انتقال بیماری وبا کدامند؟

الف ) راه تماس مستقیم

بیماری می تواند از طریق دست های آلوده ، تماس بامواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود. 

ب ) راه تماس غیرمستقیم

1- مصرف آب آلوده به مدفوع یا استفراغ بیماران ( مانند دفع غیربهداشتی فاضلاب) برای آشامیدن ، تهیه غذا یا شست و شوی سبزیها ومیوه ها و لوازم آشپزخانه و حمام کردن به ویژه ازمنابع آب حفاظت نشده مانند چاهها ، دریاچه ها ، استخرها و جوی ها

2. مصرف صدف دریایی و میگوی صید شده از آبهای آلوده

3.مصرف غذای آلوده به میکروب به ویژه سبزیها ومیوه های پرورش یافته با آب آلوده 

گروههای پرخطردر معرض خطر وبا کدامند؟

کودکان خردسال، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلابه سوء تغذیه و بیماریهای زمینه ای مانند بیماریهای کلیه و کاهش ترشح اسید معده در معرض خطر علایم شدیدتر و عوارض بیماری هستند و باید به طور فوری مایع درمانی خوراکی با محلول او آر اس دریافت کنند

چه کسانی بیشتر دچار اختلالات افسردگی در دوران بارداری می شوند ؟

تقریباً همه خانمها احتمال دارد در دوران بارداری و در سال اول پس از زایمان دچار اختلالات روانی شوند، اما فقر، مهاجرت، استرس شدید، قرار گرفتن در معرض خشونت (خانگی، جنسی و جنسیتی)، شرایط اضطراری و درگیری، بلایای طبیعی و کمبود حمایت اجتماعی بطور کلی خطرات مربوط به اختلالات خاص را افزایش می دهد.

offer
انتقادات
و
پیشنهادات