دانستنیهای بهداشت مواد غذایی: چای کیسهای استفاده نکنید!
کیسههایی که برای تولید چای کیسهای یا سایر دمنوشها استفاده میشوند معمولاً از جنس پلاستیکهای food grade یا کاغذهای سلولزی هستند. خیساندن یک کیسهی پلاستیکی در دمای دمآوری (۹۵ درجه سانتیگراد) تقریباً ۱۱.۶ میلیارد میکروپلاستیک و ۳.۱ میلیارد نانوپلاستیک را در یک فنجان چای یا دمنوش آزاد میکند.
در تولید کاغذ چای کیسهای از مادهای بهنام اپیکلروهیدرین استفاده میشود تا کیسههای چای در حین تهیه دمنوش و چای از هم جدا نشوند. این ماده وقتی در آب جوش قرار بگیرد آزاد شده و وارد چای میشود. این ماده یا متابولیتهای آن پس از مصرف خوراکی جذب میشود و طی ۲ تا ۴ ساعت در اندام های مختلف توزیع میشود.
اگرچه این ماده شیمیایی مورد تایید FDA است، اما به عنوان یک سرطانزای احتمالی طبقهبندی میشود و اثرات مضر آن بر روی سلامت سیستم عصبی مرکزی و سیستم ایمنی، سرطان در اندامهای مختلف، باروری و همچنین اختلالات کروموزومی شناسایی شدهاست. درصورتیکه همچنان بر مصرف چای یا دمنوشهای کیسهای اصرار دارید، برای کاهش اثرات مضر آن، قبل از مصرف کیسهی آن را آبکشی کنید و زمان دم کشیدن را به کمتر از دو دقیقه برسانید.
دکتر الهه عسکری_عضو هیأت علمی دانشگاه و متخصص بهداشت مواد غذایی