مصرف غلات کامل و اسیدهای چرب ضروری عوامل اصلی کاهنده مرگ و میر هستند
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: مصرف غلات کامل و اسیدهای چرب ضروری از عوامل اصلی کاهنده مرگ و میر در سطح کشور هستند.
دکتر مریم کوشکی بیان کرد: تغذیه ناسالم جز مهم ترین علل مرگ در دنیا و کشور است و یک سوم مرگ و میرها در کشور به عوامل تغذیه ای مربوط می شود.
وی با بیان اینکه چاقی یا دریافت زیاد یا کم مواد مغذی می تواند علت بسیاری از بیماری ها باشد، افزود: دریافت ناکافی غلات کامل اولین عامل تغذیه ای مرگ و میر در کشور است که با مصرف غلات و یا نان کامل می توان تا حد چشمگیری این مرگ و میرها را کاهش داد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: دومین عامل تغذیه ای عدم دریافت کافی اسید های چرب امگا ۳ است که چندان به نقش اسید های چرب امگا ۳ در بالا بردن مرگ و میر در کشور پرداخته نشده است.
دکتر کوشکی با بیان اینکه منابع اسیدهای چرب امگا ۳ عمدتا منابع دریایی مانند ماهی ها و سایر منابع آبزی هستند که متاسفانه مصرف آبزیان در کشور ما پایین است، تاکید کرد: یکی دیگر از منابع دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ منابع گیاهی از جمله برخی از روغن های خوراکی مانند گردو هستند.
وی گفت: روغن ها چهار دسته هستند که روغن های مایع ، روغن های جامد و نیمه جامد ، روغن زیتون و روغن سرخ کردنی به شما می روند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه در مورد مصرف روغن ها توصیه می شود که مصرف روغن های نیمه جامد و جامد را افراد محدود و مصرف آنها را بخاطر داشتن اسیدهای چرب اشباع و ترانس به حداقل برسانند، اضافه کرد: مصرف چربی ترانس عامل مرگ زودرس ۵۰۰ هزار مرگ زودرس ناشی از بیماری عروق کرونر در هر سال در سراسر جهان است.
دکتر کوشکی یادآور شد: سایر روغن های حیوانی، کره و روغن زرد کرمانشاهی دارای اسید چرب اشباع هستند و اسیدهای چرب اشباع سطح کلسترول خون را افزایش و می توانند باعث سکته های قلبی و بیماری های قلبی – عروقی شوند.
وی ادامه داد: روغن های مایع موجود در بازار عمدتا روغن های مایع آفتابگردان و ذرت کمابیش سویا، روغن مخلوط، کلزا، هسته انگور و سبوس برنج هستند که بهترین انتخاب ها برای پخت و پز روغن کانولا و روغن مخلوط است. معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه روغن مخلوط به دلیل اسید های چرب متفاوت و مورد نیاز بدن بعد از روغن کانولا گزینه بسیار مناسبی است افزود: روغن مخلوط اکثرا ترکیبی از روغن های آفتابگردان، سویا و کانولا است. در هنگام خرید روغن مخلوط حتما اطلاعات روغن را مطالعه نموده کا حاوی کانولا باشد.
دکتر کوشکی تاکید کرد: پس از روغن کانولا و مخلوط ، روغن سویا با داشتن منابع امگا ۳ بالا گزینه خوبی برای پخت و پز هستند و مصرف روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و عوارض مرتبط با آن را کاهش می دهد.
وی ادامه داد: روغن زیتون گلوکز پس از غذا را بهبود می بخشد و اثر ضد آترواسکلروتیک ( ضد گرفتگی عروق) دارد و استفاده از نوع بکر و فرابکر روغن زیتون آن به دلیل نقطه دود پایین برای سرخ کردنی ممنوع است و صرفا امکان استفاده در پخت و پز و سالاد را دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار داشت: روغن های زیتون بکر و فرابکر تصفیه نشده میزان بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و اسید چرب امگا ۹ دارند که برای قلب و عروق و تقویت سیستم ایمنی بسیار مفید هستند و برای انتخاب نوع روغن زیتون از نظر خواص تغذیه ای به ترتیب روغن زیتون فرابکر، روغن زیتون بکر و روغن زیتون تصفیه شده مناسب است.