• 1403/12/19 - 09:47
  • - تعداد بازدید: 9
  • - تعداد بازدیدکننده: 9
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

دانستنی های بهداشت مواد غذایی :کپک زدگی مواد غذایی

کپک‌زدگی در مواد غذایی می‌تواند خطرناک باشد، زیرا برخی کپک‌ها سموم مضری به نام مایکوتوکسین تولید می‌کنند که حتی در مقادیر کم نیز برای سلامتی مضر هستند؛ اما بسته به نوع ماده غذایی و میزان نفوذ کپک، تصمیم‌گیری درباره مصرف، اصلاح یا دور انداختن آن متفاوت است.

برخی از مواد غذایی دارای رطوبت بالا هستند و اگر کپک روی آن‌ها رشد کند، احتمال نفوذ سموم در سراسر ماده غذایی زیاد است.

این مواد باید به طور کامل دور انداخته شوند:

۱. مواد غذایی نرم و مرطوب مانند ماست، پنیرهای نرم و خامه‌ای و مربا ۲. میوه‌ها و سبزیجات نرم مانند خیار، گوجه‌فرنگی، هلو و توت‌ها

۳. آجیل و دانه‌ها

۴. نان و محصولات پخته‌شده با بافت نرم: اگر کپک روی نان نرم یا کیک باشد، احتمال نفوذ آن به عمق ماده غذایی زیاد است و باید دور انداخته شود.

۵. گوشت‌های فرآوری‌شده و پخته‌شده مانند سوسیس، کالباس، گوشت‌های دودی و باقی‌مانده غذاهای پخته‌شده

۶. غذاهای کنسروی باز شده: در صورت مشاهده کپک، باید کل قوطی دور انداخته شود.

نکات کلی برای پیشگیری از کپک‌زدگی:

- مواد غذایی را در ظروف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.

- از خرید یا نگهداری مقدار زیاد مواد غذایی که ممکن است قبل از مصرف کپک بزنند، خودداری کنید.

- قبل از مصرف مواد غذایی، آن‌ها را از نظر وجود کپک بررسی کنید. در صورت شک، بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و ماده غذایی کپک‌زده را دور بریزید تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.

دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی 

  • گروه خبری : گروه های محتوا,اطلاعیه,اخبار,رویداد,عمومی,حوزه ریاست
  • کد خبر : 5907
کلمات کلیدی
مهندس اسدی
مدیر سایت

مهندس اسدی

سوالات متداول

آيا به اين دليل كه روغن مايع پاشيده به اطراف گاز، چسبنده است و به سختي پاك مي شود، در رگ ها هم رسوب مي كند؟ آيا روغن حيواني كه چسبندگي كمتري دارد درون رگ ها رسوب نمي­كند؟

گرفتگي رگ­ها ناشي از رسوب كلسترول خون مي­باشد و ارتباطي به نقطه ذوب آنها و روان بودن در دماي محيط ندارد.

چسبندگي روغن هاي مايع در ظروف، بدليل تشكيل تركيبات پليمري حاصل اسيدهاي چرب غير اشباع و بعضا با چند پيوند دوگانه است كه در دماهاي بالا ايجاد مي شوند. دماي بدن حداكثر در حالت عادي 37 درجه سانتي گراد است كه اين واكنشهاي شيميايي كه در زمان پخت با دماي 60 تا 70 اتفاق مي افتد  و منجر به توليدات تركيبات پليمري مي شود در بدن انجام نمي شود.

اما روغن حيواني بدليل داشتن چربي هاي اشباع و كلسترول، موجب افزايش چربي خون مي­شود و بايد مصرف آنها كنترل شده و محدود باشد.

مدیرگروه تغذیه معاونت بهداشت

چگونه می توان فهمید که فشارخون بالا داریم؟

از آنجائیکه مهمترین علامت فشارخون، بی علامت بودن آن است، تنها راه برای فهمیدن فشارخون بالا این است که حداقل سالی یکبار فشارخون خود را کنترل کنید.

مهمترین راههای انتقال بیماری وبا کدامند؟

الف ) راه تماس مستقیم

بیماری می تواند از طریق دست های آلوده ، تماس بامواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود. 

ب ) راه تماس غیرمستقیم

1- مصرف آب آلوده به مدفوع یا استفراغ بیماران ( مانند دفع غیربهداشتی فاضلاب) برای آشامیدن ، تهیه غذا یا شست و شوی سبزیها ومیوه ها و لوازم آشپزخانه و حمام کردن به ویژه ازمنابع آب حفاظت نشده مانند چاهها ، دریاچه ها ، استخرها و جوی ها

2. مصرف صدف دریایی و میگوی صید شده از آبهای آلوده

3.مصرف غذای آلوده به میکروب به ویژه سبزیها ومیوه های پرورش یافته با آب آلوده 

گروههای پرخطردر معرض خطر وبا کدامند؟

کودکان خردسال، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلابه سوء تغذیه و بیماریهای زمینه ای مانند بیماریهای کلیه و کاهش ترشح اسید معده در معرض خطر علایم شدیدتر و عوارض بیماری هستند و باید به طور فوری مایع درمانی خوراکی با محلول او آر اس دریافت کنند

چه کسانی بیشتر دچار اختلالات افسردگی در دوران بارداری می شوند ؟

تقریباً همه خانمها احتمال دارد در دوران بارداری و در سال اول پس از زایمان دچار اختلالات روانی شوند، اما فقر، مهاجرت، استرس شدید، قرار گرفتن در معرض خشونت (خانگی، جنسی و جنسیتی)، شرایط اضطراری و درگیری، بلایای طبیعی و کمبود حمایت اجتماعی بطور کلی خطرات مربوط به اختلالات خاص را افزایش می دهد.

offer
انتقادات
و
پیشنهادات