دانستنی های بهداشت مواد غذایی :کپک زدگی مواد غذایی

کپکزدگی در مواد غذایی میتواند خطرناک باشد، زیرا برخی کپکها سموم مضری به نام مایکوتوکسین تولید میکنند که حتی در مقادیر کم نیز برای سلامتی مضر هستند؛ اما بسته به نوع ماده غذایی و میزان نفوذ کپک، تصمیمگیری درباره مصرف، اصلاح یا دور انداختن آن متفاوت است.
برخی از مواد غذایی دارای رطوبت بالا هستند و اگر کپک روی آنها رشد کند، احتمال نفوذ سموم در سراسر ماده غذایی زیاد است.
این مواد باید به طور کامل دور انداخته شوند:
۱. مواد غذایی نرم و مرطوب مانند ماست، پنیرهای نرم و خامهای و مربا ۲. میوهها و سبزیجات نرم مانند خیار، گوجهفرنگی، هلو و توتها
۳. آجیل و دانهها
۴. نان و محصولات پختهشده با بافت نرم: اگر کپک روی نان نرم یا کیک باشد، احتمال نفوذ آن به عمق ماده غذایی زیاد است و باید دور انداخته شود.
۵. گوشتهای فرآوریشده و پختهشده مانند سوسیس، کالباس، گوشتهای دودی و باقیمانده غذاهای پختهشده
۶. غذاهای کنسروی باز شده: در صورت مشاهده کپک، باید کل قوطی دور انداخته شود.
نکات کلی برای پیشگیری از کپکزدگی:
- مواد غذایی را در ظروف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
- از خرید یا نگهداری مقدار زیاد مواد غذایی که ممکن است قبل از مصرف کپک بزنند، خودداری کنید.
- قبل از مصرف مواد غذایی، آنها را از نظر وجود کپک بررسی کنید. در صورت شک، بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و ماده غذایی کپکزده را دور بریزید تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی و متخصص بهداشت موادغذایی