• 1403/09/18 - 10:14
  • - تعداد بازدید: 27
  • - تعداد بازدیدکننده: 27
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

به بهانه پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم

نکاتی در خصوص روغن‌های نباتی که باید بدانید:

روغن ها از اجزای جدایی ناپذیر پخت غذای روزانه ماست و انتخاب روغن خوب و مناسب با نیازهای ما در حفظ سلامتی بسیار مهم است.

روغن گیاهی نوعی روغن پخت و پز است که از گیاهان مختلفی مانند آفتابگردان، سویا،کانولا، زیتون و... استخراج می‌شود. ترکیب روغن‌ها: روغن‌های گیاهی عمدتاً از گلیسرول و اسیدهای چرب تشکیل شده و بیشتر شامل چربی‌های چندغیراشباع و تک‌غیراشباع هستند.

ملاحظات سلامتی: روغن‌های گیاهی در هنگام حرارت‌دادن به راحتی اکسید می‌شوند و رادیکال‌های آزاد تولید می‌کنند که می‌توانند باعث التهاب و آسیب به سلول‌ها شوند.

چربی‌های ترانس: روغن‌های هیدروژنه می‌توانند حاوی چربی‌های ترانس باشند که با افزایش خطر بیماری‌های قلبی، دیابت، چاقی و برخی سرطان‌ها مرتبط هستند.

ملاحظات محیطی و عملی: روغن گیاهی استفاده‌شده می‌تواند باعث انسداد سینک‌ها شود؛ باید آن را خنک کرده و در یک ظرف محکم و دربسته دور ریخته یا بازیافت کرد. به‌طور کلی، روغن‌های گیاهی به مدت ۶ ماه تا یک سال بسته به شرایط نگهداری تازه می‌مانند.

گزینه‌های سالم‌تر: روغن زیتون فوق بکر: غنی از چربی‌های تک‌غیراشباع و مفید برای سلامت قلب. روغن کانولا: غنی از امگا 3 و اسید های چرب غیر اشباع مفید برای بدن. روغن نارگیل: حاوی تری‌گلیسیریدهای زنجیره متوسط (MCT) که ممکن است متابولیسم را افزایش دهد. روغن آووکادو: دارای نقطه دود بالا و غنی از چربی‌های تک‌غیراشباع و آنتی‌اکسیدان‌ها.

روغن گیاهی، که یک نوع روغن پخت و پز رایج است، معمولاً به‌طور فراوری‌شده و با کیفیت پایین به فروش می‌رسد و برای سلامتی مشکلاتی ایجاد کند، در حالی که برخی روغن‌های گیاهی ممکن است مزایای بالقوه‌ای داشته باشند، ترکیب کلی روغن‌های گیاهی تجاری معمولاً به نفع اسیدهای چرب امگا-6 است. گزینه‌های سالم‌تر مانند روغن زیتون، روغن کانولا و روغن مخلوط  برای یک رژیم غذایی متعادل توصیه می‌شوند. 

هنگام انتخاب روغن‌های پخت و پز، آگاهی از نوع چربی‌های مصرفی و انتخاب روغن‌هایی که به سلامتی کمک می‌کنند، اهمیت دارد. انتخاب روغن‌های کمتر فرآوری‌شده و حفظ تعادل در مصرف اسیدهای چرب امگا-6 و امگا-3 می‌تواند به حمایت از سلامت کلی کمک کند.

دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت 

 

  • گروه خبری : گروه های محتوا,اطلاعیه,اخبار,رویداد,عمومی,حوزه ریاست
  • کد خبر : 4760
کلمات کلیدی
مهندس اسدی
مدیر سایت

مهندس اسدی

سوالات متداول

آيا به اين دليل كه روغن مايع پاشيده به اطراف گاز، چسبنده است و به سختي پاك مي شود، در رگ ها هم رسوب مي كند؟ آيا روغن حيواني كه چسبندگي كمتري دارد درون رگ ها رسوب نمي­كند؟

گرفتگي رگ­ها ناشي از رسوب كلسترول خون مي­باشد و ارتباطي به نقطه ذوب آنها و روان بودن در دماي محيط ندارد.

چسبندگي روغن هاي مايع در ظروف، بدليل تشكيل تركيبات پليمري حاصل اسيدهاي چرب غير اشباع و بعضا با چند پيوند دوگانه است كه در دماهاي بالا ايجاد مي شوند. دماي بدن حداكثر در حالت عادي 37 درجه سانتي گراد است كه اين واكنشهاي شيميايي كه در زمان پخت با دماي 60 تا 70 اتفاق مي افتد  و منجر به توليدات تركيبات پليمري مي شود در بدن انجام نمي شود.

اما روغن حيواني بدليل داشتن چربي هاي اشباع و كلسترول، موجب افزايش چربي خون مي­شود و بايد مصرف آنها كنترل شده و محدود باشد.

مدیرگروه تغذیه معاونت بهداشت

چگونه می توان فهمید که فشارخون بالا داریم؟

از آنجائیکه مهمترین علامت فشارخون، بی علامت بودن آن است، تنها راه برای فهمیدن فشارخون بالا این است که حداقل سالی یکبار فشارخون خود را کنترل کنید.

مهمترین راههای انتقال بیماری وبا کدامند؟

الف ) راه تماس مستقیم

بیماری می تواند از طریق دست های آلوده ، تماس بامواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود. 

ب ) راه تماس غیرمستقیم

1- مصرف آب آلوده به مدفوع یا استفراغ بیماران ( مانند دفع غیربهداشتی فاضلاب) برای آشامیدن ، تهیه غذا یا شست و شوی سبزیها ومیوه ها و لوازم آشپزخانه و حمام کردن به ویژه ازمنابع آب حفاظت نشده مانند چاهها ، دریاچه ها ، استخرها و جوی ها

2. مصرف صدف دریایی و میگوی صید شده از آبهای آلوده

3.مصرف غذای آلوده به میکروب به ویژه سبزیها ومیوه های پرورش یافته با آب آلوده 

گروههای پرخطردر معرض خطر وبا کدامند؟

کودکان خردسال، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلابه سوء تغذیه و بیماریهای زمینه ای مانند بیماریهای کلیه و کاهش ترشح اسید معده در معرض خطر علایم شدیدتر و عوارض بیماری هستند و باید به طور فوری مایع درمانی خوراکی با محلول او آر اس دریافت کنند

چه کسانی بیشتر دچار اختلالات افسردگی در دوران بارداری می شوند ؟

تقریباً همه خانمها احتمال دارد در دوران بارداری و در سال اول پس از زایمان دچار اختلالات روانی شوند، اما فقر، مهاجرت، استرس شدید، قرار گرفتن در معرض خشونت (خانگی، جنسی و جنسیتی)، شرایط اضطراری و درگیری، بلایای طبیعی و کمبود حمایت اجتماعی بطور کلی خطرات مربوط به اختلالات خاص را افزایش می دهد.

offer
انتقادات
و
پیشنهادات